Chiar dacă articolul de față nu are legătură cu social media marketing în sine, așa cum probabil că te-am obișnuit, are legătură cu ceea ce însemni tu ca persoană și, implicit, ceea ce înseamnă business-ul tău. Astăzi discutăm despre un tipar comportamental care duce spre obiceiuri nesănătoase și cu care fiecare dintre noi ne întâlnim în fiecare zi. Crezi că poți ghici despre ce-i vorba?
Nu lăsa pe mâine ce poți face astăzi
Este imposibil să nu fi auzit măcar o dată această vorbă din popor. Dar ce legătură are cu antreprenoriatul?
Ei bine, fie că alegi să construiești un business de la zero, să preiei unul deja existent, să-l crești, fie că ești proprietar, manager sau angajat, acea afacere are (sau ar trebui să aibă) un plan de creștere care îți poate oferi beneficii în funcție de poziția în care te afli. Spre exemplu, dacă planul este unul eficient, tu, ca angajat, te poți bucura de un program flexibil, iar ca owner, poți obține independența financiară pe care ți-o dorești.
Niciun antreprenor nu a început cu ideea de a fi sclavul unui business, ci din contră, cu toții ar trebui să acționeze ghidați de dorința de a-și transforma afacerea într-una cât mai eficientă și cât mai profitabilă.
Pandemia – deschizător de drumuri și moment de revelație pentru multe business-uri
Odată cu începerea pandemiei, social media marketing a explodat, iar foarte mulți antreprenori și-au dat seama că internetul este viitorul. Întrebarea noastră pentru voi, cei care abia acum v-ați dat seama de acest lucru, este: De ce v-a luat atât de mult timp?!
Pe bune, online-ul este un loc minunat și plin de oportunități, în care nu doar că poți aduna audiență din toate colțurile țării pentru business-ul tău, dar te poate ajuta să economisești timp și resurse.
Și indiferent de cât de mare e afacerea ta sau cât de bun este produsul sau serviciul pe care îl vinzi, dacă nu vei apărea în fața oamenilor constant, nu vei reuși niciodată să găsești clienți noi, timp în care cei pe care îi ai deja își vor redirecționa atenția, lăsându-te baltă pentru branduri care știu cum să se folosească de fiecare avantaj al online-ului pentru a-și câștiga publicul.
Companiile care au luat în serios mediul online, care au investit timp și bani într-o publicitate de calitate și care au știut să-și livreze mesajul în social media, astăzi sunt lideri de piață, iar exemple în acest sens sunt multiple, cum ar fi Apple, Samsung sau Amazon.
Frica și ignoranța – cei mai mari ucigași ai brandului tău
Foarte mulți dintre voi, cei care ați intrat abia acum în mediul online sau care vă gândiți să o faceți, ați amânat acest pas fie din cauza ignoranței, fie din cauza fricii de necunoscut. Dar ca brandul tău să se poată extinde, este nevoie să fii deschis la toate oportunitățile, inclusiv cele pe care social media ți le oferă. Nici nu ai idee cât de multe business-uri au avut de pierdut din cauza fricii și a ignoranței.
Acestea fiind spuse, ne dorim să-ți prezentăm pașii prin care chiar și tu îți poți crea o prezență puternică în mediul online:
1. Creează-ți un website
Site-ul este, practic, „buletinul” brandului tău, iar verificarea sa pe platforme precum Facebook și Google este obligatorie, astfel încât acestea să-și dea seama că business-ul tău este ceva real.
După ce reușești să faci această verificare, asigură-te că site-ul tău este optimizat și rulează în cel mai bun mod. Asta pentru că majoritatea utilizatorilor îl vor accesa de pe telefon, cel mai probabil în drum spre job sau în orice alt moment în care se află pe grabă, iar dacă tu îi prinzi într-un moment în care site-ul tău se mișcă greu, aceștia vor renunța, iar tu poți considera deja că i-ai pierdut.
2. Brand awareness
Acest aspect presupune să fii prezent pe cât mai multe canale de comunicare. Însă atenție: Este posibil ca nu toate platformele să fie potrivite pentru tipul de conținut pe care vrei să-l livrezi sau pentru produsul pe care îți dorești să-l vinzi. Cercetează, selectează-le pe cele compatibile cu brandul tău și investește-ți timpul și resursele în ele!
3. Customizează platforma eficient
Și cel mai important, nu o face pentru tine, ci pentru clientul tău, pentru că el este cel care va cumpăra de la tine. Folosește-te din plin de feedback-ul din piață ca să-ți poți da seama dacă platformele sunt optimizate pentru publicul tău. Scopul final nu este acela ca paginile tale să-ți placă ție, ci să le placă clienților tăi! Ei sunt cei care îți vor aduce profitul la final de lună!
4. Comunicare
Comunicarea pe care reușești să o oferi în mediul online este cea care îți va decide viitorul! Inteligența publicului a crescut, întrucât clientul are confortul de a sta în casă și de a face cercetare de piață. Nu mai este constrâns să cumpere din același loc, ci, în prezent, are zeci de variante dintre care poate alege. Iar asta l-a făcut să fie mai atent cu banii pe care îi cheltuie.
Așadar, străduiește-te pe cât posibil să apelezi la latura afectivă a omului. Comunică constant cu acesta și creează o legătură bazată pe încredere și experiențe plăcute. Nu căuta să-i furi banii, ci fură-i inima!
Concluzii
Nu este niciodată prea târziu să te dezvolți în online. Ține cont de toți pașii pe care ți i-am prezentat, salvează-ți business-ul și ajută-l să evolueze!
Află mai multe și vezi și mai multe exemple concrete de la Ilie Alexandru, co-fondator rEVOLUTION Media, din videoul de mai jos: