Apar în online tot felul de personaje care încurajează folosirea acestor giveaway-uri, iar după o testare riguroasă, cel puțin pe piața din România de peste 3 ani de zile și sute de giveaway-uri organizate, astăzi putem să tragem o concluzie foarte importantă, iar pentru a reuși să subliniem modul în care aceste giveaway-uri funcționează, vom folosi exemplul cel mai recent al unui client A, pentru care am organizat un astfel de giveaway cu peste 1000 de participanți.
Primul mit din online legat de aceste giveaway-uri este că ele îți pot oferi conversie. Crezi că acest consumator final nu s-a prins care este intenția ta oferind produse pe gratis, produse care de obicei nu sunt foarte importante și cu o valoare ridicată, ținând cont că oricum trebuie impozitate dacă depășesc un anumit prag în România? Nu s-a prins că de fapt ceea ce tu îți dorești este să îi atragi pe ei pe pagina ta? Ba mai mult, au apărut grupuri și profiluri false, special create de utilizatori prin care tot ceea ce fac este să participe la absolut toate giveaway-urile pe care le găsesc, conversia ta efectivă fiind 0. Eu îi numesc „giveaway hunters”, oameni care au vrut să trișeze mai bine decât ai vrut tu să trișezi. Pentru orice acțiune există o reacțiune, iar reacțiunea sau răspunsul pieței la ceea ce au încercat business-urile să facă prin aceste giveaway-uri este să creeze aceste profiluri și să participe.
Cel de-al doilea mit legat de giveaway-uri: care este cea mai bună platformă pentru a face un giveaway? Facebook sau Instagram? Ca număr de interacțiuni și awareness, ei bine, nici una, nici alta sau și una și alta, dar eu ți-aș sugera ca atunci când faci giveaway-uri, să faci pe ambele platforme, modul de interacțiune fiind total diferit, iar modul de explorare fiind și el total diferit. Dacă îți dorești să ajungi la cât mai mulți oameni, pentru că acesta ar trebui să fie și scopul unui giveaway, de a aduce awareness, atunci posibilitatea cea mai inteligentă este să folosești Facebook-ul cu share la postare, pentru că atunci când se dă share, știți foarte bine cum acționează algoritmul Facebook, considerând share-ul un engagement foarte puternic și te face să fii explorat mai mult. În schimb, ceea ce am observat este că Facebook nu știe să asocieze giveaway-uri cu alte giveaway-uri. Deci, ceea ce vreau să vă zic este că, de exemplu, dacă vă uitați la un video cu fotbal, haine sau orice altceva, în momentul în care intrați pe feed-ul vostru, veți vedea ca sugestii alte pagini cu subiecte asemănătoare. În schimb, dacă participați la multe giveaway-uri, iar este un lucru testat de noi, nu veți primi sugestii de alte giveaway-uri din Facebook. Deci, concluzia ar fi că platformele nu știu să categorisească aceste giveaway-uri, astfel încât să le ofere ca sugestii utilizatorilor. Și modul de explorare din share-ul de la giveaway este unul mult mai personal. Pe Instagram poți face același lucru, dar la story, alegând această opțiune, poți fi explorat de prietenii prietenilor participanți la giveaway-uri, oferindu-ți vizibilitate prin story-urile lor. Din păcate, foarte multe din profilurile care sunt pe Instagram în momentul de față, acțiunea lor de pe stories nu este inteligentă și bine documentată. Pentru modul în care story-urile funcționează pe Instagram, ele necesită acțiune îndelungată, la fel, pentru a intra în filtrul algoritmic, iar dacă aceste acțiuni nu sunt îndeplinite, numărul de vizualizări din story este mai mic. Cu cât stai mai mult pe story sau cu cât ții followerii mai mult la story, cu atât story-urile tale vor ajunge la mai multe persoane.
Iar al treilea mit foarte important despre giveaway este că ele îți vor boost-ui statisticile paginii. Ei bine, nu. În luna în care ai giveaway-ul vor crește statisticile, dar acestea, repet, după ani de experiență, nu contează la fel cum contează postările normale. În spatele Facebook-ului există ceva care delimitează reach-ul sau impactul pe care îl are pagina per total în luna respectivă, iar în luna următoare îți revine la exact același număr, fără niciun fel de deviație, exact în ordinea normală de creștere de + 10-20% față de luna trecută, neexistând nicio diferență față de ce se întâmpla înainte și momentul în care ai făcut acel giveaway. Deci, ceea ce trebuie tu să faci de fapt este să interacționezi cu oamenii din giveaway, asta în condițiile în care chiar sunt oameni nu adevărat, pentru ca ei să rămână pe pagină, astfel încât să conteze cu adevărat în luna următoare.
Studiul de caz pe care vi-l propunem astăzi este despre un client care a organizat un giveaway de sărbători, deși i-am sugerat să nu facă acest lucru pentru că, din toate experiențele pe care le-am avut până acum, de fiecare dată când organizezi un giveaway, de fapt încurajezi procrastinarea. Oamenii care cu adevărat chiar te urmăresc și își doresc să câștige produsele pe care tu le oferi, mai ales în momentul în care tu le ai la vânzare, nu le vor mai cumpăra pe perioada giveaway-ului. De ce? Pentru că fiecare dintre ei își face speranțe că va câștiga premiul/premiile din giveaway, tocmai de aceea va procrastina și nu își va mai cumpăra produsele tale. Asta poate să te afecteze extrem de tare pentru că îți încetinesc extrem de mult vânzările. Tu de fapt nu ataci o singură persoană cum ai face-o în cazul vânzării, ci, în momentul în care faci giveaway, te duci în masă și poți să comunici în același timp cu mii de persoane care tot se gândesc să îți cumpere câte un produs, dar din cauză că tu le oferi această șansă de a-ți câștiga produsele, nu o vor mai face.
Deci, vânzări înainte de giveaway – peste 1000 euro pe săptămână, iar vânzări în perioada de giveaway – mai puțin de 1000 RON pe săptămână. În perioada în care giveaway-ul s-a desfășurat, timp de 3 săptămâni, asta a fost media de vânzări. În momentul în care giveaway-ul s-a terminat, instant, oamenii care nu au câștigat, au început să cumpere, ba chiar mai mult, au început să cumpere produsele cele mai scumpe ale clientului respectiv, vânzările propulsându-se la peste 1000 euro pe săptămână. Și apelând puțin la rațiune, pot spune că aceste lucruri, faptul că oamenii nu au câștigat, te pot afecta chiar și pe termen lung, deoarece oamenii sunt frustrați că nu au câștigat și vor refuza să mai cumpere de la tine, chiar subliminal vor gândi că nu au nevoie de tine în momentul respectiv, pentru că altcineva le-a luat ceea ce își doreau ei, așa că giveaway-urile pot avea și efecte negative dacă nu știi să le faci.
O să vă propunem și un exemplu de giveaway puternic. Dacă vă doriți cu adevărat să oferiți ceva comunității, gândit pentru comunitate și nu pentru a atrage pur și simplu acești „giveaway hunters” din online pentru a vă boost-ui pagina, care oricum, așa cum ați văzut, nu funcționează, atunci vă putem oferi câteva exemple de giveaway-uri inteligente pentru a avea rezultate maxime și, bineînțeles, pentru a putea profita pe termen lung mediu și lung, pentru că impactul cel mai puternic al oricărei acțiuni din online nu este pe termen scurt, ci întotdeauna pe termen lung.
La fel, în aceeași ordine de idei, dacă organizezi prea multe giveaway-uri, acest lucru te poate afecta pentru că oamenii vor procrastina și vor procrastina și vor procrastina, în loc să îți cumpere produsele, vor aștepta ca tu să le oferi cadou. Am văzut o altă strategie, spre exemplu, care încă este într-o fază în care noi testăm să vedem care este impactul, dacă oamenii își creează alte profiluri pentru a face aceste giveaway-uri, să le spunem profiluri moarte, deoarece activitatea lor nu există, și folosind aceste profiluri doar pentru giveaway-uri, nu îți creezi de fapt conținut organic pe care îl apreciază algoritmul Facebook. Repetăm, există o delimitare extrem de importantă pe care nu reușim să o înțelegem momentan, dar giveaway-urile nu sunt tratate ca postări normale din cauza algoritmului. Ba mai mult, impactul acelui giveaway creat pe o pagină cu impact de peste 500.000 de persoane lunar a fost de 9.430 de persoane, în condițiile în care ultima postare normală creată a avut un impact, la momentul scrierii articolului, de 53.768 de persoane. Deci alege bine ceea ce vrei să faci pentru că te poți faulta singur.
Hai să ne cunoaștem
Ești pregătit să îți duci business-ul la nivelul următor?

Doresc o întâlnire!
Ești pregătit să îți duci business-ul la nivelul următor?