Ca antreprenori, viața noastră e un roller coaster continuu, prin care dezvoltăm echipe, învățăm lucruri noi în fiecare zi, cunoaștem oameni de calitate și ne focusăm să aducem cât mai multe rezultate. Astfel, oamenii cu care colaborăm sunt elemente esențiale în atingerea succesului nostru. Dar ce facem în momentul în care nu avem o comunicare eficientă cu aceștia?
Prin studiul de astăzi, vom vedea cum lipsa comunicării transparente poate duce la rezultate nedorite cu ajutorul clientului nostru: un brand din domeniul HoreCa, inițial pornit printr-un parteneriat care, din anumite circumstanțe, s-a sfărâmat: reprezentarea vizuală a brandului în online într-o parte și echipa de producție, locația și logistica de cealaltă parte (clientul nostru)..
Împreună, aceștia au realizat de-a lungul anului trecut în medie 120.000 euro încasări lunare, buget care le acoperea cheltuilile și le aducea și un profit care să îi ajute să se dezvolte în continuare.
Prin separarea acestora, clientul nostru avea nevoie de o mare parte din suma de mai sus pentru a-și sustine activitatea în continuare, dar cu toate acestea, pornea de la 0 în mediul online. Astfel, ne-am cunoscut noi și am început o colaborare cu un business deja testat în piață, dar cu o identitate complet nouă. Am început să construim ecosistemul, de la logo, bannere, ședințe foto, postări organice, site nou, crearea contului de Business Ads, așa cum începem de obicei orice colaborare. Adițional ecosistemului nostru, am creat și 2 newslettere săptămânale care să genereze retenție pentru clienții existenți. Ulterior, după primele 2 săptămâni de activitate organică, am demarat și campaniile plătite, deoarece știm deja că, pentru a oferi credibilitate platformei, orice business nou în mediul online are nevoie de această perioadă de activitate pentru a putea fi validat de algoritm. Totul mergea strună, rezultatele au început să vina în scurt timp, ecosistemul era bine pus la punct, iar în prima lună am generat vânzări de 105.000 RON cu un buget de 6.000 RON, adică 1.75 x din bugetul investit.
Tipul acesta de rezultate ne bucură atât de mult pentru că ne arată încă o dată că ecosistemul nostru aduce rezultate indiferent de natura businessului sau perioada în care se află acesta, dar pentru clientul nostru nu au fost suficiente.
Astfel, el a început să nu respecte strategia stabilită de noi inițial și să bulverseze totodată consumatorul cu oferte pe toate canalele pe care le aveam în ecosistem. O ofertă prin newslettere, o altă ofertă pe site, oferte diferite prin postările organice, astfel încât consumatorul nostru nu știa ce să mai aleagă.
Reducerile funcționează doar pentru clientul recurent, clientul care deja a cumpărat și care așteaptă un îndemn să revină. Dacă faci reduceri pentru clienții noi, acesta nu este un hook destul de puternic pentru a-i ține aproape de tine. Hook-ul pentru aceștia este altul: poze cât mai apetisante, testimoniale de la clienți existenți, descrierile produselor și storytellingul pe care îl oferim constant.
Trebuie să fidelizezi clientul, constant, nu poți face Social Media doar pe alocuri, ci este necesar să ai un ecosistem complet atât pentru a aduce clienți noi, cât și pentru cei recurenți și să știi cum să creezi retenția pentru clienții noi.
Deși propunerea noastră inițială a fost de crea o identitate complet diferită, clientul nostru a dorit să replice identitatea vizuală creată inițial în parteneriat, considerând că aceasta a generat rezultate în trecut și o face și acum, chiar dacă este sub altă formă. Astfel, clienții comuni au observat și nu știau cine mai este cine. Ulterior, prin intermediul unui avocat, clientul nostru a fost nevoit să renunțe la idee și să se alinieze cu noi pentru a crea conținut și oferte creative. Competitorul, fiind indignat de mișcarea inițială, a intrat într-o competiție a reducerilor, având mereu la o oră după postarea unei oferte de-ale noastre o ofertă identică, însă mult mai avantajoasă pentru clienți. Așa, cei doi au intrat într-o competiție a reducerilor, atât unul față de celălalt, cât și față de piața existentă.
După prima lună de colaborare, rezultatele obținute l-au făcut pe clientul nostru să își dorească să crească, să le înmulțească și a decis să tripleze bugetele în campanii, fără să țină cont de atenționările noastre: buget mai mare nu este egal rezultate mai multe, ecosistemul trebuie să se dezvolte de la sine armonios pentru a ajunge să mărești bugetele. Clientul nostru a început totodată să adauge produse noi în site fără să ne anunțe sau să schimbe din structura acestuia, dând peste cap evenimentele setate în acesta și astfel îngreunând rezultatele pentru campaniile următoare.
Chiar în momentul în care a început businessul să dea rezultate, clientul nostru a intrat în concediu și am pus reclamele pe pauză, iar rezultatele au scăzut pentru că e important ca, în momentul în care pornești campaniile, să ai o continuitate, atât organic, cât și plătit. Așa că, în momentul în care clientul nostru s-a întors din vacanță, a început să caute metode a-și maximiza câștigurile. Astfel, i s-a propus o scurtătură de gestionare de la un concurent care ulterior s-a dovedit ca nu a adus rezultate, iar răspunsul disperat al clientului nostru a fost să repornească campaniile noastre.
Ăsta este un petec pe termen scurt, deoarece această optimizare pe Facebook nu este cum era cândva la Google, când optimizai campaniile și după puteai să stai cu un cocktail la soare, ci este foarte important să faci schimbări de creative și strategie constant, astfel încât ele să fie refreshing și să ai rezultate tot timpul în piață.
Cealaltă perioadă, el își face treaba și lasă compania să facă cel mai bine. Rezultatele puteau fi mai mari dacă ne lăsau structura noastra de la început, deoarece din 4 luni de zile, doar 1 o lună și jumătate am folosit în totalitate sistemul nostru. La început, nu a funcționat Pixelul din cauza temei și vânzările erau foarte reduse, dar, optimizând Pixelul în site, am deblocat astfel rezultatele în campanii și am putut finaliza structura pe care o avem în campanii.
Haideți să vă prezentăm care au fost rezultatele în această perioadă:
- luna mai – 4.200 lei (factură Social Media) + 6.000 lei (campanii Ads), total investit: 10.200 lei, vânzări generate (campanii Ads + newsletter) 105.500 lei

- luna iunie – 4.200 (factură Social Media) + 20.000 (campanii Ads), total investit: 24.200 lei, vânzări generate (campanii Ads + newsletter) 152.100 lei

- luna iulie – 4.900 lei (factură Social Media) + 28.000 lei (campanii Ads), total investit 32.900 lei, vânzări generate (campanii Ads + newsletter) 151.000 lei,

- luna august – 4.900 lei (factură Social Media) + 14.000 lei (campanii Ads), total investit: 18.900 lei, vânzări generate (campanii Ads + newsletter) 80.800 lei

Ghicește care a fost perioada în care au fost rezultate în campaniile noastre!
Asta deoarece campaniile de un singur tip nu funcționează, nu poți face doar traffic sau add to cart și să te aștepți să ai rezultate. Ai nevoie de un funnel prin care să oferi clienților context, să prezinți identitatea brandului, să creezi o comunitate și să oferi produse potrivite pieței în care activezi. Doar în momentul în care ai atins aceste elemente esențiale poți pune prețul meu – produsul meu, prețul meu – produsul meu.
Businessul avea nevoie de încasări de 4 ori mai multe decât am realizat noi inițial, dar această informație am primit-o în momentul în care deja se dusese la competitor. Prin lipsa transparenței, noi am creat o strategie bazată pe obiectivul inițial setat, neștiind de fapt care sunt costurile de administrare a businessului.
Ăsta este motivul pentru care suntem transparenți constant și spunem lucrurilor pe nume, pentru că în momentul în care ni se prezintă un caz nou, strategia creată este orientată strict către realizarea obiectivelor discutate. Nu suntem o companie cu care doar colaborezi, suntem departamentul tău externalizat de marketing, suntem la un apel sau meeting distanță, iar conexiunea între noi și tine trebuie să fie cât mai strânsă pentru a putea interveni din timp în momentul în care lucrurile nu funcționează așa cum trebuie, pentru a putea remedia instant totul.
Soluții la probleme avem tot timpul, dar când avem în față o ecuație dintr-o listă de necunoscute, o rezolvăm și dăm mai multă valoare ei. Încă nu am ajuns să citim gândurile antreprenorilor, tot ce facem este bazat pe date concrete.
Concluzia de astăzi este că, pentru a avea rezultate în mediul online, trebuie să te uiți bine în momentul în care faci pași în a crea un ecosistem, iar sinceritatea, atât față de clienți, cât și față de colaboratori este esențială pentru succes.
Hai să ne cunoaștem
Ești pregătit să îțI duci business-ul la nivelul următor?

Doresc o întâlnire!
Ești pregătit să îțI duci business-ul la nivelul următor?