Salutare și bine ai revenit la un nou articol, aici, pe Revolution Media! Unul dintre lucrurile interesante pe care Gabriel Bălan, CEO-ul nostru, le-a observat de-a lungul timpului este faptul că există o tendință antreprenorială din ce în ce mai crescută. Poate chiar tu ai o idee genială de business pe care ți-ar plăcea să o vezi transformată în realitate.
Însă înainte de a trece la munca propriu-zisă pe care o presupune dezvoltarea unei noi afaceri, trebuie să vorbim mai întâi despre niște piloni, adică despre regulile de bază pe care trebuie neapărat să le ai în vedere atunci când pornești un business. Iar Gabriel Bălan este și de această dată aici, pentru a-ți oferit toate sfaturile de care tu, viitorule antreprenor, ai atât de multă nevoie. So let’s go!
1. Diferențiază-te de restul pieței
În momentul în care lansezi ceva, trebuie să înțelegi că nu ești nici primul și nici ultimul om care face acest lucru. Produsul sau serviciul tău trebuie să fie foarte bine diferențiat față de ceea ce se găsește în piață. Prin ce ești tu unic față de ceilalți? Ce inovații aduci?
Ca să faci acest lucru, ai nevoie de foarte multă analiză înainte. Ce produs sau serviciu similar cu al tău există deja pe piață? Există nevoi pe care acestea nu le acoperă deja sau pe care tu le-ai putea acoperi într-un mod mai eficient? Pune-ți aceste întrebări înainte să începi. Dacă nu vei face această analiză așa cum trebuie, vei avea probleme.
Totodată, Gabriel Bălan îți recomandă să nu te bazezi pe avantajul prețului dacă vrei cu adevărat să te dezvolți în mediul de business. Chiar dacă, la început, pare a fi o idee bună să oferi ceva la un preț mai mic față de competitorii tăi, această strategie nu-ți va aduce succesul la care te aștepți. Consumatorii nu mai aleg de mult timp în funcție de preț, ci de valoarea pe care acel produs o poate aduce în viețile lor. Tu pe asta trebuie să-ți focusezi atenția și efortul.
2. Gabriel Bălan: „Capitalul cu care lucrezi este extrem de important. Ai grijă de cash-flow-ul tău!”
Chiar dacă suma cu care începi nu este neapărat un factor decisiv, ceea ce faci cu banii pe care îi produci ulterior, cu acel cash-flow, contează enorm. Din păcate, o greșeală fatală pe care foarte mulți antreprenori o fac la început de drum este să-și cheltuiască primii bani generați pe lucruri cum ar fi mașini scumpe, locații de fiță, haine de firmă, adică pe lucruri care nu aduc niciun plus de valoare afacerii lor, doar pentru a le demonstra celor din jur că „au bani și le merge bine”.
Dacă și tu alegi să faci la fel și nu reinvestești banii obținuți în lucruri care să-ți crească mai departe afacerea, cum ar fi servicii profesionale de marketing sau aparatura de care ai nevoie (aici depinde și ne nișa în care activezi), atunci ai pierdut din prima.
3. Un business are exact aceeași structură ca o vânzare, conform lui Gabriel Bălan
Fiecare afacere este alcătuită din două părți. Prima, care te invită în businessul respectiv și care este, practic, „ambalajul” produsului. Iar cea de-a doua, partea de closing, în care se produce tranzacția dintre antreprenor și client.
În cele mai multe dintre cazuri, problema este cu invitația, adică prima parte. Mulți nu înțeleg încă faptul că un business este dependent de expunerea în fața clienților. În momentul în care tu construiești o afacere, gândește-te bine: Azi în fața cui mă expun? La câți oameni vreau să ajung? Ce canale offline sau de social media trebuie să folosesc pentru a-mi atinge obiectivul?
Abia atunci când ai toate aceste detalii puse la punct, poți spune că ești pregătit să intri în acest domeniu.
Iar ca bonus, uite încă 3 pași pentru un antreprenoriat de succes, pe care neapărat trebuie să-i urmezi din momentul în care ți-ai pus pe picioare afacerea!
Concluzii
Gabriel Bălan este la a treia experiență antreprenorială și, la rândul lui, a avut momente în care a zis că renunță. Însă a ajuns la concluzia că toate aceste momente sunt trecătoare. Antreprenoriatul este foarte fun și trebuie să știi să te bucuri de el. Nu trebuie să te lași afectat de lucrurile nasoale, astfel încât să trebuiască să renunți la ceea ce tu faci cu adevărat bine doar pentru că ai avut un eșec. Iar sfatul său pentru tine este să nu cedezi și, totodată, să ții cont de fiecare regulă pentru a atinge succesul și a nu deveni și tu unul dintre oamenii care au renunțat la ideile lor geniale doar pentru că nu au avut suficientă disciplină pentru a și le duce mai departe.
Te invităm să afli mai multe exemple concrete despre acest subiect urmărind videoclipul de mai jos și, totodată, să descoperi mai multe despre parcursul antreprenorial al lui Gabriel Bălan chiar de pe site-ul acestuia.