Salutare, dragi rEVOLUȚIONARI și pasionați de social media marketing!
Știți doar că ne place să spunem lucrurilor pe nume, pentru că numai așa putem găsi împreună soluții reale la problemele cu care ne confruntăm atunci când vine vorba de promovarea pe social media. Iar astăzi o să discutăm despre un topic evitat și considerat tabu de majoritatea oamenilor, fie că ne referim la antreprenori sau la agențiile de publicitate. Mai exact, astăzi vom vorbi despre investiția și timpul de care ai nevoie ca businessul tău să crească în mediul online.
Investiții x Timp = Rezultate
Dacă tu crezi că poți obține zeci de clienți peste noapte, te înșeli amarnic. În cazul în care ești un antreprenor care dorește să-și extindă afacerea în mediul online, înțelege faptul că întotdeauna trebuie să existe o investiție inițială. Nu te aștepta ca într-un timp foarte scurt, adică sub 3-6 luni, să începi să faci vânzări. Calculează aceste 3-6 luni ca o investiție. În momentul în care începi colaborarea, asigură-te că ai deoparte un buget suficient de mare care să acopere costurile de social media marketing din această perioadă.
De asemenea, cele 6 luni sunt extrem de necesare ca oamenii să prindă încredere în produsul tău. Încrederea nu se construiește în 2-3 zile. Faptul că le arăți câteva reclame în care tu scrii că ești cel mai bun (ceea ce, apropo, e un clișeu) nu înseamnă că ai construit încredere. Gândește-te puțin la relațiile tale de prietenie. În cât timp ai început să prinzi încredere în oamenii pe care îi numești prieteni? Ei bine, cam așa este și în business.
Agenția ta este sau ar trebui să fie responsabilă și să-ți explice acest lucru. Doar că multe dintre colaborările businessman – marketer încep să scârțâie atunci când vine vorba de timpul pe care trebuie să-l investești în promovarea unui business, fie că vorbim din punctul de vedere al antreprenorului, care își dorește rezultate instant, fie că vorbim din punctul de vedere al providerului de social media marketing, care, în multe dintre situații, ajunge să promită marea cu sarea și mintă cu nerușinare. Citește în continuare pentru a înțelege la ce vrem să ne referim.
Facebook nu înseamnă lotterie
Pe Facebook nu este ca la pariuri. Nu poți să pui un bilet cu 2 lei și să te aștepți să obții 3.000. De fapt, ai mai multe șanse să te îmbogățești peste noapte jucând la lotto decât din online.
Tot ce înseamnă reclamă pe Facebook, Instagram și Google necesită niște pași atent gândiți, o strategie foarte bine pusă la punct, plus multe alte chestii care, dacă ar fi fost atât de simple, toată lumea ar fi putut să le facă zilnic, iar rezultatele ar fi fost atât de bune, încât orice business de la colțul blocului ar fi investit 100 de lei și ar fi câștigat 1000 de clienți pe zi. Sună frumos, nu-i așa? Doar că e mult prea frumos să fie adevărat.
Sinceritate 100% între businessman și marketer
O să vorbim despre cum ar trebui să avem o discuție inițială cu un potențial client sau cu o agenție/freelancer care urmează să ne preia serviciile de social media marketing, iar datoria ta este să preiei informația și să o aplici în funcția de tabăra în care te afli.
În momentul în care începi o colaborare cu o agenție sau cu un freelancer, ai mare grijă la oamenii care promit marea cu sarea sau care îți „garantează” acele rezultate instant despre care vorbeam la începutul articolului. Înainte de a face această investiție, drag proprietar de business, uită-te mai întâi cu arată businessul celui care îți promite acele mega vânzări sau dacă numărul său de clienți reflectă acea vrăjeală pe care încearcă să ți-o vândă. Dacă afacerea lui evoluează lent și are un client nou din an în Paște, de ce crezi că va face treabă mai bună cu businessul tău?
O discuție inițială nu trebuie să se bazeze pe niște promisiuni deșarte, ci pe o transparență totală, din partea ambelor părți. Antreprenorul trebuie să fie sincer cu bugetul pe care îl are pentru promovare și cu rezultatele pe care și le dorește, iar agenția de publicitate trebuie să fie transparentă cu privire la serviciile pe care chiar le poate oferi, la cât de realiste sau nerealiste sunt așteptările antreprenorului, asta fără să promită că va muta munții din loc, numai să facă rost de clienți peste noapte.
Concluzii
Dacă tu crezi în continuare că, investind extrem de puțini bani și extrem de puțin timp, vei reuși să ai rezultate fabuloase, atunci păstrează-ți banii, completează cât de multe bilete de lotto poți și s-ar putea să ai mai multe șanse să câștigi acolo decât să câștigi în social media.
Dar dacă ai înțeles ideea acestui articol și ești dispus să investești timp, bani și efort ca afacerea ta să aibă o creștere reală și sigură, atunci asigură-te că:
- ai un buget suficient de mare pentru cel puțin 6 luni;
- colaborezi cu oameni care nu îți promit prea mult pentru prea puțin și care sunt transparenți față de tine cu privire la serviciile pe care ți le pot furniza.
Iar dacă ești freelancer sau reprezinți o agenție de publicitate, fii cât de sincer poți tu cu clientul tău, nu-l amăgi și explică-i în detaliu cum funcționează piața și ce-i poți tu oferi. E mult mai mișto să-i promiți puțin la început și să-i oferi de fapt mai mult, decât să-i promiți marea cu sarea, ca mai apoi să fie dezamăgit și să-și piardă încrederea în toate agențiile de publicitate.
Împreună, putem face din această piață un loc minunat, putem crește împreună și putem oferi plus-valoare. Doar că este nevoie muncă și conștientizare pentru asta!
Până data viitoare, nu uita să aplici informația nou învățată, iar pentru mai multe exemple concrete despre acest subiect, te invităm să urmărești live-ul lui Ilie Alexandru, co-fondator rEVOLUTION Media: