Așa cum v-am obișnuit în topicurile pe care le discutăm, ne place să spunem lucrurilor pe nume și să expunem fenomenele din marketing exact așa cum sunt ele. Astăzi vorbim despre ce înseamnă așteptările, cum le putem evalua și cum putem face ca acestea să fie îndeplinite și să nu fie transformate în dezamăgire.
De câte ori ți s-a întâmplat ca, în calitate de proprietar de business, să începi cu gânduri mărețe o colaborare cu o agenție de publicitate, iar la final, să fii dezamăgit că lucrurile nu s-au întâmplat cum ți-ai imaginat? O dată? De două ori? Mda, nasol. Dar hai să vedem care este motivul pentru care se ajunge la astfel de scenarii negative.
Comunicarea ineficientă
Așa cum insistăm mereu și vrem să-ți transmitem cu fiecare ocazie pe care o avem, comunicarea este cel mai important element atunci când pornești o astfel de colaborare. Iar o comunicare realizată prost nu va face decât să-ți scadă încrederea în piața online. Dar ce presupune, până la urmă, o colaborare eficientă între un business și o agenție de marketing?
1. Setarea unor așteptări REALISTE
În momentul în care începi o colaborare pe partea de online media marketing, așteptările trebuie să fie unele realiste. Înainte să ceri marea cu sarea, analizează nivelul la care se află business-ul tău acum în mediul online. Nu compara cu mediul offline sau cu anii precedenți, întrucât s-au schimbat foarte multe, iar orice astfel de comparație nu va avea niciun fel de succes. În mediul offline, contează foarte mult poziția magazinului tău, clientela fidelă pe care o ai, iar mediul online va fi un început complet nou, care nu are legătură cu nimic din ceea ce s-a întâmplat înainte în social media, când algoritmul era cu totul altul. Iar ca să construiești ceva de la zero, ai nevoie de timp. Setează-ți așteptări realiste, în funcție la etapa în care te afli și de resursele pe care le ai. (Vezi articolele și live-urile trecute pentru a afla ce trebuie să faci ca să ai o prezență puternică pe rețelele de socializare.)
2. Investește timp, bani, toate resursele pe care le ai la dispoziție
Orice lucru aflat la început necesită o investiție, mai ales în cel puțin primele șase luni. Nu te aștepta să ai rezultate instant atunci când marketerul tău îți spune că ai nevoie de o perioadă de timp pentru a începe să faci vânzări în mediul online. Dacă omul respectiv ți-a explicat că vânzările vor apărea numai prin investiție inițială și după un anumit timp, așteaptă-te să fie așa și elimină din mintea ta gândurile precum „Mă așteptam să se întâmple mai repede” sau „S-ar putea să se întâmple mai devreme” doar pentru că serviciul tău este bun. Indiferent de cât de multă valoare aduci prin acesta, trebuie să înțelegi că nu este vorba doar despre tine, ci și despre încrederea din piață, despre modul în care funcționează ecosistemul și algoritmul din spate. Degeaba ai un produs revoluționar, dacă promovarea lui în mediul online nu este una corectă. Iar ca să strângi numărul de clienți pe care ți-l dorești și să capeți vizibilitatea de care ai ai nevoie, îți trebuie timp, răbdare și… da, ai ghicit: trebuie să investești.
3. Nu mai cere garanții
Știm că îți imaginezi rezultate fixe și că, atunci când pornești o colaborare, vrei să ai parte de X vânzări, spre exemplu. Dar lucrurile nu funcționează așa. Cel puțin, nu în cele mai multe dintre cazuri. Asta nu înseamnă că agenția ta nu depune suficient efort. În publicitate, fiecare dintre noi își dă interesul și cu toții ne dorim rezultate, însă sunt o grămadă de alți factori care pot transforma aceste garanții pe care ți le dorești în așteptări nerealiste.
Întotdeauna, unica garanție modul în care îți tratezi business-ul, bugetul pe care îl aloci și timpul pe care îl investești astfel încât să câștigi încrederea pieței. În rest, orice tip de reclamă este un risc pe care ți-l asumi.
Și totuși, o garanție poate fi îndeplinită DOAR printr-o colaborare corectă între un business cu valori și identitate solide și cel care își dorește cu adevărat să-ți promoveze produsul sau serviciul în piață.
Aceste așteptări ar trebui să fie corecte în funcție de ceea ce tu ești dispus să investești în business-ul tău. Niciodată să nu te aștepți la miracole atunci când nu faci nimic concret pentru a obține rezultatele pe care ți le dorești sau doar pentru că ai plătit pe cineva să o facă în locul tău. Așa că ține o legătură strânsă cu agenția ta și oferă-i tot sprijinul tău și toate detaliile de care are nevoie astfel încât să poată transpune în online mesajul pe care tu dorești să-l transmiți.
Concluzii
Toate aspectele pe care le-am discutat până acum pot fi valabile și pentru partea cealaltă, a agențiilor de publicitate, care nu își detaliază contractele cu lux de amănunte, așa cum ar trebui să o facă, lăsând foarte multe chestii la interpretarea partenerului.
De cele mai multe ori, colaborările nefericite au loc din cauza comunicării proaste. Iar atunci când așteptările se transformă în dezamăgiri, este momentul în care se produce ruptura dintre cele două părți, iar încrederea în piața online scade. Așa că o spunem din nou și din nou:
Comunicați, comunicați, comunicați!
Sperăm din tot sufletul că te-am putut ajuta să înțelegi mai bine fenomenul și că, de acum încolo, așteptările nerealiste nu vor mai reprezenta o piedică în calea colaborărilor tale. Așa cum am încercat de fiecare dată să-ți transmitem, online-ul este un loc minunat, o oportunitate ce merită explorată și exploatată la maximum, dar ca să poți avea parte de rezultate concrete, trebuie să existe o comunicare eficientă între proprietarul de business (adică tu), și agenția sau omul cu care ai ales să colaborezi.
Află mai multe și vezi și mai multe exemple concrete de la Ilie Alexandru, co-fondator rEVOLUTION Media, din videoul de mai jos: