Bun găsit din nou pe blogul revoluționarilor! Cum v-am obișnuit, suntem în fiecare săptămână prezenți on duty, cu informații importante pentru oricine vrea să afle mai multe despre ce înseamnă marketing și succesul unei afaceri.
Tot ce vă spunem noi e inspirat din viața reală. Noi nu putem încerca să educăm piața, ci mai degrabă împărtășim cu voi experiențele noastre, pentru ca și noi să înțelegem ce putem face mai bine, dar și pentru a descoperii detaliile din spatele businessurilor. Astăzi vorbim despre un topic ce nu e tocmai pe placul tuturor, un topic pe care trebuie să-l luăm în serios, pentru că-l regăsim din ce în ce mai des. Deși România este încă la început de drum în ceea ce privește mediul online și mai ales marketingul în mediul online, și ar fi mult loc de dezvoltare și de aprofundare a strategiilor, mulți oameni preferă să caute scurtături, să-și impună punctul de vedere într-un mod brutal sau să trișeze.
Toate astea influențează în mod negativ piața, iar noi, prin tot conținutul marca rEVO, încercăm să vă facem pe voi, marketerii și antreprenorii, să înțelegeți că piața decide. Pe scurt, hai să vorbim despre ce poți să faci cu 100 de lei.
V-am mai spus de mai multe ori că am văzut de-a lungul timpului campanii cu rezultate bune, x25, x66, x99 – campanii despre care noi nu înțelegem cum au trecut de filtrul rețelelor de socializare- dar care promit marea cu sarea uitând să menționeze bugetul care stă de fapt la baza lor. De multe persoane bugetul este considerat drept factorul care decide succesul sau eșecul unei campanii în online. Mulți alți colegi de breaslă consideră că orice negociere se începe de la bugetul de marketing, lucru care este 100% greșit, ci mai degrabă ar trebui să discute despre structura businessului (mai exact, despre ceea ce vrei să oferi în piață și cum vrei să oferi). Structura asta despre care vorbim poate să decidă dacă afacerea ta va rezista, sau nu. 🙂
Avem chiar și un exemplu pe care suntem siguri că-l știți cu toții: coachii care au apărut în perioada de pandemie, ca ciupercile după ploaie. Trecând de ei, cei care nu au niciun fel de pregătire în domeniu, dar te învață cum să faci aia, ailaltă, să vorbești sau să te îmbraci, e super important să ții cont de faptul că ceața asta se sortează de la sine pentru că n-au o structură, nu știu ce vor să facă, de unde, cum și în ce fel, știu doar că vor bani. De la asta se naște ideea că dacă ai 2-300 de lei buget și angajezi vreun freelancer cărui nu-i povestești prea multe despre tine și background-ul businessului lor.
Ce se întâmplă totuși când se dovedește că nu au succes? Atunci încep oamenii ăștia să spună că strategiile de marketing ale lui X și Y nu sunt bune, nu l au ajutat, lasă reviewuri negative și practic lansează în piață un mit conform căruia nu te ajută la nimic să colaborezi cu persoane care oferă servicii de marketing.
În realitate, adevărul este destul de simplu de înțeles: ai nevoie de un buget stabil și scalabil, care va fi, de fapt, în primele 3 luni de zile, o investiție, nu un return. Abia după acele 3 luni poți să începi să te gândești că vor apărea și rezultatele, pe termen mediu sau lung. Trebuie, ca în orice alt business, să te gândești că ai nevoie de o investiție în marketing, awareness, publicitate și să nu ceri să se întâmple lucrurile peste noapte. În aceste 3 luni, ai timp să pui la punct toate detaliile pentru a reuși să scoți banii pe care i-ai investit. Ăsta e de fapt cursul firesc al lucrurilor când vine vorba de o afacere, să fii asumat și să-ți dorești o reușită pe termen mediu și apoi lung, nu de pe o zi pe alta. Șocant, nu?
Hai că deja credem că ai înțeles ce vrei să spunem, așa că dacă ai nevoie de mai multe detalii, Alex Ilie are un video cu tot ce tre’ să știi despre buget și return.