How to break the… algorithms?

O poveste SF în promovarea business-urilor în România....sau oare

O strategie de online marketing cuprinde atât postări organice, cât și postări plătite, campanii și reclame. Toate acestea sunt interconectate și este necesar să stabilești un echilibru între ele.

Postările organice îți pot ajuta afacerea să păstreze legătura cu audiența existentă pe paginile de Social Media, dar reach-ul lor poate fi scăzut. Conform algoritmilor folosiți de rețelele sociale, postările organice ajung la aproximativ 3-5% din cei care îți urmăresc afacerea. Însă, postarea zilnică de conținut, chiar dacă nu generează un număr mare de vânzări sau noi clienți, pe termen scurt, are potențial de a genera clienți și vânzări, pe termen lung (să nu uităm de influenceri și succesul lor în online). Practic, postările organice sunt un proces de creștere a business-ului, pe termen lung, care trebuie asumat!

Pentru a crește audiența, dar și vânzările, un business are nevoie de o promovare în online care să implice campanii sau postări plătite, dar și un buget pentru un website (vital în câștigarea încrederii consumatorilor). Acestea au rolul de a transmite algoritmilor rețelelor sociale (și reprezintă un filtru pentru a proteja comunitatea) că pagina sau afacerea își dorește, de fapt, să ofere conținut de calitate comunității pe care Facebook-ul sau altă platformă Social Media o protejează.

Viralitatea conținutului este determinată doar de ideea creativă din spatele strategiei de marketing/branding și nu de conținutul day-to-day. Viralitatea conținutului organic este doar o întâmplare, iar pentru a o ținti trebuie să fii extremist în conținut (cum ar fi adăugarea de conținut cu pisici, animalele perfecte pentru a face o postare virală, dar care nu au legătură cu brandul tău). DAR un astfel de conținut îți va aduce penalizări din partea algoritmilor rețelelor sociale!

(Noi am discutat lucrul acesta cu cei de la Facebook, în momentul în care am avut nevoie de niște explicații legate de modul în care rulează o anumită campanie/pagină. Iar răspunsul lor a fost clar: dacă nu ai 80-90% conținut related cu brand-ul/serviciul/produsul de pe pagină, atunci ești penalizat!).
iconita logo facebook
suficient pentru a avea rezultate

Never forget this!

Ține cont că Facebook-ul și alte rețele sociale nu au în spate o platformă care să te răsplătească în bani, pentru crearea de conținut!

Ba mai mult, Facebook este cea mai mare platformă de conținut, deși nu creează conținut.(Cam ca Uber care este cel mai mare serviciu de car sharing, fără să dețină mașini). Iar tu, ca business sau influencer devii creator de conținut. Cum ești, totuși, răsplătit?

Ei bine, tu, creatorul de pe Facebook, primești răsplata vizibilității.

Platforma arată postările/conținutul tău altor oameni pe care algoritmul Facebook îi consideră interesați de afacerea ta – vezi rubrica de „Suggested” din feed-ul tău -. Și dacă vrei să vezi cât de mult sau puțin te răsplătește Facebook, verifică impactul postărilor tale într-o săptămână, o lună sau într-un alt interval ales de tine. Dacă procentul e în creștere, înseamnă că faci treabă bună în crearea de conținut!
iconita logo instagram

În spatele like-urilor și share-urilor stau detaliile care contează!

Prospectarea posibililor clienți intră și ea în categoria beneficiilor aduse de promovarea plătită, iar alături de postările organice, o afacere online poate ajunge la mai mulți clienți.

Altfel spus, randamentul investițiilor este mult scalat, în momentul în care business-ul abordează ambele strategii.

Dacă ar fi de ales dintre „doar organic” sau „doar plătit”, din experiență (și din următorul nostru studiu de caz), îți spunem că nu se poate una fără alta. Asta dacă vrei rezultate serioase!

Pentru că știm cât de importantă este prezența în online și cât de interconectate sunt postările organice și reclamele, îți prezentăm un caz particular, pentru a putea exemplifica ce se întâmplă în momentul în care nu se menține legătura dintre postările organice și cele plătite.
iconita logo instagram
nu postezi organic
viziune valori calitate

Să luăm ca exemplu clientul A. A vine de la majoritAtea.

The road so far…

Acesta lucrează cu o echipă care realizează atât conținut organic zilnic, cât și campanii. Din momentul conturării brandului, acesta se bucură de o fluctuație între 2000 și 865 de lead-uri lunar, pentru suma x a campaniei. Făcând o medie, putem spune că pe o perioadă de x luni acesta primește 1430 de leaduri lună de lună. De menționat faptul că, atât conținutul organic, cât și campaniile sunt realizate după o serie de indici bine stabiliți, precum publicul țintă, preferințele sale și insight-urile cu privire la reach și engagement.

Un conținut organic zilnic nu înseamnă postări aleatorii, ci include un plan editorial bine stabilit. Noi îți recomandăm ca un plan de postări zilnice să ofere diversitate, mai exact, un mix de conținut foto, video și text, emoțional (citate, articole de importanță pentru audiență sau chiar testimoniale), centrat pe vânzări (prezentarea valorilor afacerii, a beneficiilor produsului/serviciului) și chiar concentrat pe generare de engagement ( poll-uri, concursuri, etc.). Backlash-ul în activitatea organică este că implică foarte mult timp, foarte multe idei și postări zilnice.

Gândește-te așa: dintr-o ședință foto normală, poți scoate cam 30 de poze bune, pe care să le folosești în postări, dacă „tragi de păr” toată treaba. Dacă nu, s-ar putea să te alegi cu 17-18 poze de postat. Nu e chiar simplu să creezi conținut continuu, nu? Iar pentru tine, ca business fără cunoștințe de fotografie sau fără cunoștințe de copywriting care să te ajute la îmbunătățit SEO, crearea de conținut continuu poate fi, și chiar este extenuantă. Tocmai de aceea, noi credem că mai bine apelezi la oameni care lucrează într-o echipă și știu cum să gândească și să livreze acest conținut organic, astfel încât comunitatea online a business-ului tău să fie interesată.
iconita logo facebook

The change

Experiența ne-a învățat că, atunci când începi să postezi în afara cercului de interes al audienței tale sau schimbi strategia și te concentrezi mai mult pe marketing (postări de tipul „Buy Now”), îți va scădea reach-ul. Chiar și dacă ai mii de urmăritori!

Conținutului organic i se adaugă cel plătit (campanii, reclame), care vine ca un suport, menit să crească numărul de urmăritori ai business-ului.

În cazul clientului A, postările organice au rolul de a păstra atenția audienței către pagina afacerii, iar conținutul plătit – o campanie, în cazul de față – îndeplinește rolul de „recruiter”, aducând business-ul în atenția unui public divers și generând conversie.

În momentul în care clientul A își dorește să ia o pauză de 2 luni din a posta zilnic pe Social Media, deoarece, în contextul actual, consideră că promovarea online nu îi aduce beneficii pentru produsul/serviciul său, începe să se observe o schimbare. Noi sugerăm evitarea unor astfel de pauze în Social Media. The thing is…că mulți creatori de conținut renunță în timp la promovarea online, iar acest lucru este un avantaj pentru tine. Astfel, tu, care creezi continuu conținut online, ai o concutență mai mică. Când ești activ în Social Media, chiar dacă nu faci Call-To-Action, prin simplul fapt că ești prezent acolo, costurile promovării tale se reduc. Dacă decizi să iei o pauză de 2 luni, începe să se observe o schimbare. Schimbarea este evidentă… Cu un buget cu 20% mai mare decât cel lunar (suma x a campaniei), pe o perioadă de 45 de zile, Clientul A primește acum 710 lead-uri, ceea ce reprezintă o creștere de 424% din costul per lead.

Astfel, lipsa unui conținut organic constant, care să țină audiența activă și care să „transmită” algoritmului de funcționare al respectivei platforme că are de-a face cu un conținut cu potențial viral, provoacă o scădere a numărului de lead-uri și o creștere a costurilor pentru viitoarele campanii.
iconita logo facebook
bazata pe poveste si emotie
nu mai pierde timp si bani

...In the end

Chiar dacă s-a dorit reducerea costurilor de promovare online, prin renunțarea la serviciile unei echipe care se ocupă cu aceasta, costurile pe termen lung sunt în continuare ridicate.

Realitatea este că, pentru pentru a maximiza rezultatele campaniilor și postărilor organice, un business are nevoie de cineva care să cunoască modul de funcționare al rețelelor sociale și care să păstreze constantă prezența online a unei afaceri, fără interese ascunse.
iconita logo instagram

Numărul postărilor pe Social Media nu este negociabil! sau tu poți să faci și asta...dar așa cum zicea Moga: "pe barba taaaaa, pe banii tăi...."

Există un minim algoritmic, pe care afacerea ta poate sau nu poate să îl îndeplinească. Dacă acest minim algoritmic nu este îndeplinit, respectiva platformă de SM te va penaliza. Nu este negociabil, nu se întâmplă cum îți dorești tu, ci acestea sunt condițiile unei platforme sociale. Oricare dintre platforme alegi, ai nevoie de CONSTANȚĂ. Degeaba ai tu un buget uriaș de marketing, pentru un video pe care îl postezi o dată, dacă îți lipsește activitatea organică, n-o să ai rezultate. Noi îți garantăm că, făcând lucruri normale pentru clientul tău, nu doar postări de tipul „Cumpără, cumpără, cumpără”, lucrurile vor lua o turnură pozitivă.

Nu mai este atât de costisitor să apelezi la un specialist sau la o echipă care să se ocupe de prezența în online a business-ului tău! Gândește-te că la noi, la rEVOLUTION Media, tariful pentru serviciile online începe de la salariul mediu al unui angajat. O variantă bună pentru un business este să își angajeze o persoană care să se ocupe de tot, absolut tot ce înseamnă prezența online a afacerii tale. O astfel de persoană nu va fi ieftină! Noi înlocuim această persoană cu minimul pe economie și îți oferim acces la specialiști în toate domeniile de care ai nevoie pentru a te promova online!
iconita logo instagram
ai nevoie de ajutor in online

Doresc o întâlnire!

Ești pregătit să îți duci business-ul la nivelul următor?

Doresc o întâlnire!

Ești pregătit să îți duci business-ul la nivelul următor?