La fel cum îmbrăcămintea spune foarte multe despre un om, așa și brandul unui business spune foarte multe despre acesta. Însă ce este brandingul și cum ar trebui acesta să fie folosit în afaceri?
Din păcate, mulți încă nu știu ce au de făcut pentru a avea o reprezentare bună online. Însă despre toate acestea vom detalia în cele ce urmează.
Brandingul reprezintă o strategie de marketing în care un business creează un nume de marcă, simbol sau design care este ușor de identificat ca aparținând unei firme. Există multe domenii care sunt utilizate pentru a dezvolta un brand, de la publicitate, customer services, marketing, grafică etc. Toate aceste ramuri se întrepătrund pentru a crea un profil profesional, unic și care să atragă atenția. Mai multe despre ce înseamnă un brand în social media puteți citi în acest articol.
Altfel spus, brandul este elementul care oferă unicitate unui business, acel lucru care îi determină pe clienți să-l țină minte și revină de fiecare dată. Însă procesul de branduire al unei firme este mult mai important decât ți-ai putea imagina.
Opinia finală pe care ți-ai format-o cu privire la o anumită companie poartă denumirea de brand recognition, adică știi la ce să te aștepți doar dacă auzi de acea marcă.
Astfel, există următoarele tipuri de branduri:
- Pozitiv, dacă percepția este bună
- Neutru, dacă nu există o percepție clară
- Negativ, dacă percepția este slabă
Iar scopul nostru este să creăm un brand care să urce din ce în ce mai mult pe scara pozitivității.
Brandingul constant prin toate canalele media crește veniturile cu 23%
Cel mai eficient mod de a determina oamenii să consume anumite produse sau servicii este pe cale emoțională. Este dovedit faptul că majoritatea deciziilor pe care le luăm sunt de natură emoțională. Dacă, spre exemplu, mâncăm pentru prima dată la un restaurant și experiența noastră este una plăcută, iar denumirea și logoul sunt ușor de memorat, imaginea localului ne va rămâne adânc întipărită în minte, în „dosarul” amintirilor frumoase, astfel că vom avea tendința de a ne reîntoarce în acel restaurant. În schimb, dacă brandul nu este unul bine fixat și original, oamenii au tendința să-l uite.
„Oamenii nu cumpără bunuri și servicii. Cumpără relații, povești și magie.” – Dan Wieden, directorul publicitar american care a inventat eticheta și sloganul Nike „Just Do It”
Înainte de a vorbi de componentele unui branding de succes, trebuie să înțelegi faptul că dezvoltarea unei mărci nu este suficientă ca afacerea ta să prospere. Pe lângă imagine, este obligatoriu să oferi și calitate. Fie că vorbim de branding, marketing sau vânzări, toate acestea sunt strâns legate și nu pot funcționa una fără cealaltă. De asemenea, lucrurile durabile nu se construiesc peste noapte. Este un întreg proces ce necesită timp și investiții, dar cu ajutorul cărora afacerea ta va porni în direcția corectă.
Componentele unui branding de succes:
- Nume;
- Slogan;
- Logo;
- Mesaje;
- Strategie și canale de comunicare;
- Ofertă;
- Calitate.
Brandingul trebuie să fie unul scurt, de impact și ușor de memorat. Fără denumiri prea lungi sau care nu aduc un plus de originalitate. Sloganul trebuie să fie într-o corelație puternică cu mesajul pe care vrei să-l transmiți cu privire la produsele/serviciile tale și cu sentimentele pe care vrei să le sădești în inimile clienților. Alege un logo simplu, dar original, care să se poată întipări ușor în minte. Nu uita să oferi importanță și culorilor.
78% din consumatori au încredere într-un brand care produce conținut personalizat în comparație cu unul generic, iar 91% își doresc ca brandurile să fie autentice în social media.
La fel cum spuneam și la începutul articolului, aspectul brandului tău în social media este extrem de important. Știi cum se spune: Prima impresie contează! În momentul în care oamenii vor intra pe pagina ta de Facebook și vor descoperi un spațiu clean, profi, cu fotografii de calitate și mesaje de impact, aceștia își vor face o impresie plăcută despre afacerea ta și ți-ar putea deveni clienți. 77% din branduri cred că a avea o comunitate online îmbunătățește notorietatea și credibilitatea brandului, iar 80% din consumatori consideră că un conținut autentic este principalul factor pentru a urmări și interacționa cu un brand.
Nu uita de oferte și calitate!
Atunci când cineva află despre produsele/serviciile tale și le testează pentru prima dată, oferă-i calitate! Astfel, pornești cu dreptul, iar acesta trece și data viitoare pragul business-ului tău. Nu uita, trebuie sa existe între 5-7 interacțiuni cu brandul pentru ca un consumator să-l țină minte. Așa că străduiește-te să-i faci aceste „vizite” cele mai frumoase din viața lui.
Dar în cazul în care oferi produse și servicii proaste de la bun început, oamenii vor asocia brandul tău cu amintiri negative, evitându-te în viitor. Vezi cât de important este să atingi latura emoțională a clienților? Așa că, în afară de o imagine profesională, oferă și calitaitate și, cel mai important, păstreaz-o! Până la urmă, asta face diferența dintre un business puternic și durabil și unul care se prăbușește înainte de a intra pe piață.
Ține cont și de faptul că 94% din consumatori vor rămâne loiali companiilor care sunt transparente cu practicile lor. Așa că oferă siguranță și încredere!
Ai nevoie de specialiști
Pentru a realiza un branding de succes, ai nevoie de oameni specializați în domeniul publicității. Lucrurile nu funcționează după ureche sau feeling. Nu e suficient să postezi 2-3 poze pixelate făcute cu telefonul mobil crezând că așa vei atrage clienții. Ai nevoie de specialiști care să dezvolte de tot ce înseamnă imaginea ta în online (și în offline), de la denumire, logo, culori și până la aspectul paginilor de social media, tipul de conținut postat, calitatea acestuia și multe, multe alte aspecte de care o agenție de publicitate va ști întotdeauna cum să se ocupe.
De asemenea, este nevoie de o comunicare deschisă și permanentă între business și compania de marketing. Rezultatele bune și de lungă durată vin numai în momentul în care cele două entități lucrează împreună.
Încrederea în brand este de 10 ori mai importantă decât o simplă achiziție, așa că nu neglija acest aspect!
Află mai multe și vezi și mai multe exemple concrete de la Gabriel Balan, co-fondator rEVOLUTION Media, din videoul de mai jos: