
Cu siguranță putem spune că ne iubim clienții. Iubim oamenii în general și mai ales pe cei cu care colaborăm. Asta pentru că și ei sunt la rândul lor antreprenori, sunt oameni în piață și care știu ce înseamnă viziunea și pasiunea.
Cu toate acestea, în acest mediu de business apar și divergențe în ceea ce privește modul în care ei privesc promovarea și modul în care trebuie ea făcută pentru a livra rezultate. Am pregătit o listă de 5 astfel de greșeli pe care astăzi o să le împărtășim cu voi!
1. Nu aveți un ecosistem complet!
De obicei, la început, sugestia noastră este de a porni pe toate platformele. Nu există ideea de “Vreau doar Google” sau “Vreau doar Facebook” sau “ Postez doar niște video-uri scurte pe TikTok”! Toate trebuiesc folosite și exploatate la maxim!
Aici apare un contraargument destul de des folosit, anume acela că dacă petreci atât de mult timp creând conținut, când mai ai timp să-ți desfășori business-ul? Răspunsul la această întrebare este faptul că există destul de multe strategii de reciclare de conținut, sau content repurposing.
Scopul tău este acela de a atrage cât mai mulți oameni pe platforma ta, indiferent care ar fi aceea. Uitați-vă la YouTuberii consacrați, pentru a constata că aproximativ 50% din oamenii care le urmăresc conținutul nu sunt abonați, iar asta ți se poate întâmpla și ție.
Noi am identificat până acum un raport de 90-10. Adică 90% sunt oameni care nu te urmăresc, oameni care abia au auzit de tine, iar 10% sunt oamenii care sunt mereu acolo cu tine. Așadar, aceste strategii de refolosire a conținutului trebuie folosite la maxim, pentru eficacitate și pentru a fi mult mai activ. Spre exemplu, creează un video de câteva zeci de minute, din care să creezi mai multe clipuri mai scurte pentru a-ți asigura conținut pe mai multe zile.
2. Nu posta rar, când îți aduci aminte sau după feeling!
Majoritatea business-urilor, chiar și unele mari și cu activitate aproape josnică pe rețelele de socializare postează după cum au chef, și nu după cum ar fi bine pentru a stimula algoritmii din spatele platformelor. Partea proastă este că și atunci când postează, sunt banale poze cu produsul sau serviciul lor, care nu creează engagement.
E păcat să faci asta atunci când ai șansa de a folosi niște strategii special create pentru a face oamenii să interacționeze cu afacerea ta. Pleacă de la mentalitatea că orice om este un potențial cumpărător, dacă înțelege necesitatea produsului tău în viața lui.
Postând atât de rar și făcând-o după ureche, nu vei avea rezultate. Platformele se bazează pe conținutul pe care îl postează utilizatorii, așa că automat vor prefera un conținut de calitate, din partea unei pagini care oferă conținut cât mai des.
3. Nu alege între organic/ plătit! Amândouă au rolul lor.
Există pe piață multe agenții care îți promit marea cu sarea doar prin conținut plătit sau doar prin conținut organic. Nu funcționează așa! Există studii de caz pe tema asta care pot fi verificate pe site-ul nostru. Sunt 3 companii care au 3 tipuri de bugete: mare, mic și mediu, care au ales una din cele două. În perioadele de absență cifrele scădeau drastic. Verifică de mai multe ori ce afli de la terți și vei înțelege singur diferențele!
Platformele sociale nu mai vor cazinouri care să bage bani fără să seteze un ecosistem, fără să livreze un conținut care să atragă.
4. Nu alege doar o singură platformă doar de dragul de a o face!
Nu alege să fii prezent doar pe Google, sau doar pe Facebook, doar pentru că ai auzit de la X sau Y că ei au avut succes. Un marketer corect ți-ar spune clar că el nu este Dumnezeu și că el nu-ți poate prezice modul în care se va transforma prețul conversiei în acea platformă. Maximul la care te poți raporta în piață este costul pe care concurenții tăi îl au, însă nici asta nu e întotdeauna relevant, pentru că produsul tău este diferit!
Când vă faceți strategia de intrare în piață, gândiți-vă foarte bine la bugetele pe care le aveți pentru a putea administra corect canalele, iar dacă nu aveți un buget este clar că trebuie să îți testezi capacitatea de a determina forța pe care o ai în piață.
Uite un bun exemplu de diferențe. Pe Facebook, intenția cumpărătorului nu există, nu este deja creată, în schimb pe Google da! Nu vei căuta pe Facebook dacă îți dorești să-ți cumperi adidași, ci pe Google.
5. Nu abuza de boost post în Facebook și Instagram!
Singurul rol al acestei acțiuni este de a face brand awareness și de a arăta oamenilor ce și cum se întâmplă cu tine și afacerea ta. Nu produce conversie, nu poți obține date concrete despre urmăritorii tăi și nu-ți oferă o vedere clară asupra oamenilor care caută informații despre tine. Aici intervine și nevoia de un marketer bun, care să știe cum să citească și să scaleze impactul pe care tu îl obți.
Acele mici sclipiri care apar sub forma unor campanii de mare succes sunt produsul unui noroc! Este foarte greu să găsești ceva care poate să devină viral, dar doar piața decide ce devine cu adevărat cunoscut, nu tu, nu marketerul tău.
E atât de simplu! Sperăm că vă este de folos tot ce ați aflat astăzi, și nu uitați că o piață educată reduce riscurile unor pierderi substanțiale!